Siekierski i Kasprzak w gminie Wadowice Górne

W sobotę 3 czerwca w Jamach, Przewodniczący Parlamentarnego Zespołu Energii Odnawialnej, Poseł na Sejm RP Mieczysław Kasprzak oraz Przewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego, Poseł do PE Czesław Siekierski spotkali się z rolnikami, samorządowcami i ludowcami z okazji Zielonych Świątek.

Uroczystości rozpoczęły się tradycyjnie Mszą Św. w miejscowym Kościele. Poza oficjalnym ceremoniałem, wiele uwagi poświęcono sprawom gospodarczym – społecznym.

„Mielec i północna część województwa rozwija się dynamicznie, lecz wiąże się to z problemami środowiskowymi, które trzeba przezwyciężyć stawiając na ekologiczne i odnawialne źródła energii. Macie tutaj potencjał do tworzenia firm produkujących elementy OZE” – powiedział Mieczysław Kasprzak.

Przewodniczący Komisji Rolnictwa PE dr Czesław Siekierski sporo uwagi poświęcił na konieczność szukania porozumienia w kraju oraz zagranicą, na rzecz integracji europejskiej. Wskazywał przy tym na zagrożenia dla naszych interesów, spowodowane polityką antyeuropejskich środowisk.

„Wspólna Polityka Rolna musi byś utrzymana po 2020, lecz Brexit i rosnąca fala eurosceptycznego populizmu są poważnym zagrożeniem dla stabilności dopłat i subsydiów europejskich dla naszego rolnictwa” – przekazywał licznie zgromadzonym dr Czesław Siekierski.

W organizację spotkania zaangażowali się lokalni samorządowcy.
„Obchody Zielonych Świątek, polegają nie tylko na pielęgnowaniu tożsamości, tu w Jamach zebrała się pełna sala ludzi realnie wpływających na bieg spraw w gminie Wadowice i naszym powiecie. Pracując w samorządzie, by być skutecznym trzeba budować szereg kontaktów w Warszawie czy w Brukseli, dlatego cieszę się z obecności parlamentarzystów” – mówił Michał Deptuła, Radny Powiatu Mieleckiego.

„Mam nadzieję, że to spotkanie poza ciekawymi dyskusjami, doskonale promowało moją miejscowość i całą gminę” – podsumował Krzysztof Maciejak współorganizator uroczystości.

Podczas uroczystości odznaczenia Ruchu Ludowego otrzymali:
Medal Pamiątkowy im. Wincentego Witosa

• Kol. Jan Bigda - Gmina Wadowice Górne
  • Kol. Jan Bik - Gmina Gawłuszowice
  • Kol. Jerzy Markowski - Gmina Gawłuszowice
  • Kol. Kazimierz Pazdyk  - Gmina Wiejska Mielec

Odznaczenia Złotą Koniczynką:

• Kol. Tadeusz Dąbrowski - Gmina Gawłuszowice
  • Kol. Stanisław Lonczak - Gmina Radomyśl Wielki
  • Kol. Józef Świerczek - Gmina Tuszów Narodowy
  • Kol. Jan Tarapata - Gmina Tuszów Narodowy
  • Kol. Stanisław Tomza - Miasto Mielec